Over de brouwerij

Het begin

Penosebrouwerij

De Penosebrouwerij is een samenloop van 3 uit de hand gelopen hobby’s; De oude amsterdamse penose, de binnenstad en bier.

De penose; mijn vader was arbeider in de suikerfabriek en ‘sochtends als hij naar zijn werk fietste, fietste hij altijd langs containers en allerhande ‘handel’. Steevast kwam ie met goedgevulde fietstassen thuis.
Zo kwam hij op een dag thuis met het boek van’Haring Arie’, een van de bekendste penoselieden uit de jaren 60. Toen ik als 12 jarige dat boek las ging er een wereld voor me open! Wat een avonturen en taalgebruik! Sindsdien heeft de penose mij altijd geïnteresseerd.

De binnenstad;

ik woon nu 22 jaar op Wittenburg, zo’n kwartiertje lopen van de Nieuwmarkt. Als ik aan de wandel ga met mijn hondje ben ik daar ook meestal te vinden en ook wel bekend als het red light district. Het is natuurlijk niet alleen maar het red light district, de bekendste buurt van Amsterdam, Amsterdam is hier ontstaan! Dit buurtje zit vol met pareltjes, geschiedenis en anekdotes van markante bewoners. Heerlijk om in zo’n levendige, historische buurt te mogen rondwandelen. De Zeedijk, Warmoestraat, Oude Kerk, Onze Lieve heer op Zolder, De Wallen, De kolk, Stoofsteeg, Waag, noem maar op!

Bier;

Het bovenstaand is dus een belangrijk onderdeel van de Penosebieren. Nadat ik het boek ‘de wallen in de jaren 60’had gelezen van Raoul Serree heb ik daarna ook een rondleiding mogen volgen van deze auteur. Na de rondleiding gaf ik hem als dank een thuis gebrouwen Zwarte Joop, zijn reactie was geweldig! ‘hier moet je wat mee doen”! Dat was de trigger.
De bieren worden vernoemd naar de bekende lieden/clubs en cafés van weleer en de anekdotes zullen terug te vinden zijn op de flesjes, viltjes, Facebook en de website. Het doel hiervan is om de kennis te vergroten voor de bezoekers van dit unieke stukje stad, ook dmv een rondleiding. Deze rondleiding voert langs pikante en memorabele plekken. Na in 2015 mede de Amsterdamse brouwvereniging de Bierkaai te hebben opgericht is dit een logische volgende stap.

Een geweldig avontuur!

tour_img-199021-90